Salvem Salau salva Salau

Publicat per Salvem Salau el

La plataforma Salvem Salau, a través de la mobilització permanent de la gent del territori i de la resta de la comarca, previsiblement ha aconseguit aturar el projecte de prospeccions mineres a la vall de Bonabé.

 

Aquest projecte, que plantejava l’empresa multinacional de capital australià Apollo Minerals, consistia en la realització de diverses perforacions del subsòl a la recerca de tungstè i or. La zona afectada està situada al terme municipal de l’Alt Àneu, en terrenys pertanyents a l‘Entitat Municipal Descentralitzada d’Isil i Alós i en ple Parc Natural de l’Alt Pirineu i Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, màximes figures de protecció del medi natural.

 

Després de la notícia apareguda a la premsa sobre la renúncia de l’empresa Apollo Minerals (Neometal Spania), Salvem Salau, a l’espera de la seva confirmació per part de les administracions implicades, manifesta la seva satisfacció pel que considera una molt bona notícia. És una fita important, no solament pels veïns directament afectats, sinó per a tota la comarca i els pirinencs en general, que amb la seva mobilització permanent han assolit l’objectiu de preservar un patrimoni paisatgístic, ambiental i cultural de primer ordre. 

 

La plataforma creu que un turisme sostenible, repectuós amb el medi i la ramaderia tradicional són les activitats que han de constituir els pilars essencials del desenvolupament econòmic de les comunitats d’aquestes valls.

 

Salvem Salau en una reunió celebrada de la seva Junta rectora ha reiterat també la importància i la imperiosa necessitat que el Departament de Territori i Sostenibilitat iniciï els tràmits per la redacció del Pla especial de protecció del medi natural  i del paisatge del Parc Natural de l’Alt Pirineu, tal i com estableix la pròpia llei de creació del Parc (Decret 194/2003 de l’1 d’agost). El passat 11 de juliol del 2019, el Parlament de Catalunya ja va instar al Govern de la Generalitat a iniciar aquests tràmits durant el 2020.

 

Finalment, Salvem Salau reitera que continuarà treballant i estarà atenta i alerta per tal que qualsevol actuació present o futura que es vulgui realizar en aquest espai natural sigui compatible amb la seva preservació.

 

Volem agrair a totes les persones, entitats i institucions que durant aquests anys han donat suport a la aquesta iniciativa de mobilització popular.

 

Categories: PREMSA